Hasznos tudnivalók

Hol vállalsz fotózást?

Magyarország teljes területén vállalok munkákat, de egyeztetés alapján külföldön is szívesen fotózom, új helyszínek mindig inspirálnak. Tárgyalóképes szinten beszélek angolul, és jó eséllyel megértem azt is, ha valaki németül vagy olaszul szól hozzám…

Te magad fogsz fotózni az esküvőnkön?

Minden esetben. Ha valamilyen előre nem látható, elháríthatatlan okból nem tudnék ott lenni (betegség, baleset, műszaki hiba), igyekszem tudásban hasonló szinten álló fotóst küldeni magam helyett.

Mi az az e-session?

e-session=engagement session, igazán jó magyar fordítása még nincs, talán “jegyes fotózásnak” nevezhető leginkább. Az e-session legfontosabb funkciója, hogy egy kicsit jobban megismerjük egymást, és hogy az esküvő napján már oldottabb hangulatban menjen a fotózás. Az e-session képeit természetesen ugyanúgy átadom, mint az esküvőn készülteket, felhasználhatjátok például a meghívóra, vagy ahova szeretnétek.

Mennyivel előbb érdemes lefoglalni az időpontot?

Minél előbb! Az esküvők legnagyobb részét a május és szeptember között, praktikus okokból általában szombati napokon tartják. Könnyen belátható, hogy a rendelkezésre álló napok száma kevés (kb. 20 nap), ezért a naptáram eléggé hamar betelik ezekre az időszakokra.

Milyen napszakra időzítsük a portréfotózást?

Az esküvői portréfotók készítéséhez leginkább a kora délelőtti és a késő délutáni órák alkalmasak. Ilyenkor még/már nem süt olyan magasról a nap, a lapos szögben érkező sárgás fények szebben mutatnak a képen. Nyári esküvőknél érdemes megfontolni, hogy ilyenkor nincs annyira meleg, mint a déli órákban. Figyelembe kell venni, hogy az öltözködés, a smink, a fodrász, stb. sok időt vesz igénybe.

Mennyi időt vesz igénybe a fotózás?

Normál esetben az esküvői portréfotózásra körülbelül 2 óra időtartamra van szükség. Ha sok programot terveztek az esküvő napjára, a portréfotózást szerencsésebb másik napon megejteni.

Ki jöjjön még a fotózásra?

A hangulat oldása érdekében azt szoktam javasolni, hogy a fotózásra 1-2 segítő is jöjjön. Szerencsésebb, ha a segítők inkább közeli barátaitok, mint a rokonok, akiknek jó eséllyel amúgy is van más tennivalójuk a nagy napon. Az ismerős arcok segítenek elfeledtetni a fényképezőgép jelenlétét, és a fotózást jó hangulatú időtöltéssé változtatják.

Rólam nem lehet jó képet csinálni…

Nyugalom, majdnem mindenki ezzel kezdi… A valóság az, hogy bárkiről lehet élettel teli, kifejező képeket készíteni, csak egy kis segítség kell, hogy a legjobb formáját mutassa. Minden fotózáson az a célom, hogy a modell idővel még a gépről is megfeledkezzen. A kulcsszó a természetesség, ezért csak a “szituációt” rendezem meg, és nem kényszerítek senkit “pózolásra”.

Nincs egyértelmű recept, mindenkihez más jelenti a kulcsot, a fotózás előtti találkozásaink és az e-session is arra szolgál, hogy ezt megtaláljuk.

Hány képet kapunk?

Gyakori kérdés, és van is jelentősége, csak nem az, amit az ember elsőre gondolna. Egy egész napos esküvőn nagyjából 1500-2000 képet készítek, de extrém esetben még akár ennél is több lehet. Ez hatalmas mennyiség, jóval több, mint amennyit az emberi elme képes egyszerre befogadni. Az agyunk nagyjából 100 képre “van hitelesítve”, ezt tartom szem előtt, amikor az albumhoz, vagy a vetítéshez válogatok képeket. Ez a “törzsanyag”, ezek a képek lesznek azok, amelyek a többség számára bemutatnak Titeket és az esküvőtöket.

Van ezen kívül egy tágabb kör, amibe azok a képek tartoznak, amelyek Számotokra fontosak. Ebbe beletartozik a régen látott nagymama mosolya, és a csoportképek is. Az törzsanyaggal együtt, körülbelül 6-700 kép az, amit teljes méretben DVD-n is megkaptok. Ez a képanyag teljes mértékben lefedi az esküvőt, a kezdetektől a végéig.

Ha vannak még kérdéseid, írj bátran!